Home

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

κατά την διάρκεια αυτού του καλοκαιριού δεχόμαστε όλοι έναν καταιγισμό ειδήσεων που αφορούν κυρίως την οικονομική πορεία της χώρας μας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έμφυτη τάση που έχουμε την θερινή περίοδο να μην παρακολουθούμε με την ίδια ένταση την τρέχουσα επικαιρότητα μας »επέτρεψε» να μην δώσουμε την δέουσα σημασία στο νομοσχέδιο που αφορά την δομή, τη λειτουργία, τη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Το σχέδιο νόμου ήδη κατατέθηκε στην Βουλή και εκκρεμεί η συζήτηση του στην ολομέλεια που ξεκινά στις 22 Αυγούστου (σύμφωνα με απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η συζήτηση του θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις).

Μέσα σε όλες τις διατάξεις που περιλαμβάνει και που αλλάζουν ριζικά την μορφή του δημόσιου Πανεπιστημίου (το αν οι αλλαγές είναι προς την θετική κατεύθυνση είτε προς την αρνητική αυτό είναι άλλη συζήτηση) περιλαμβάνεται και η ρύθμιση της χρονικής διάρκειας των σπουδών. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 33 παρ. 11 μετά την πάροδο του ελάχιστου συνόλου των εξαμήνων που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση πτυχίου προσαυξημένων κατά τέσσερα εξάμηνα (2 έτη) οι φοιτητές δικαιούνται να συνεχίσουν την φοίτηση του μόνον αν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο το ίδρυμα-οργανισμός. Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε ότι από την εφαρμογή του νόμου (που ορίζεται με την δημοσίευση του πλην των διατάξεων που ορίζεται ξεχωριστά η έναρξη ισχύος τους) έχουμε την κατάργηση του λεγόμενου 2ν για την διάρκεια σπουδών και έχουμε πλέον την εφαρμογή του ν+2.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται από όλους είναι τι θα συμβεί με τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές; Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 80 παρ 9, που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

 • όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει με το τέλος του επόμενου ακαδημαϊκού έτους (2011-2012) αριθμό εξαμήνων ίσων ή περισσότερων από τον διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένων κατά δύο εξάμηνα τότε οι φοιτητές αυτοί θα απολέσουν την ιδιότητα τους στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας φοιτητής σχολής τετραετούς φοίτησης στο τέλος του επόμενου ακαδημαϊκού έτους έχει συμπληρώσει πάνω από 18 εξάμηνα φοίτησης τότε στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 θα απολέσει την φοιτητική ιδιότητα.

 • όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει με το τέλος του επόμενου ακαδημαϊκού έτους (2011-2012) αριθμό εξαμήνων ίσων ή περισσότερων (αν έχουν συμπληρώσει το διπλάσιο εμπίπτουν στην παραπάνω διάταξη) από τον αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένων κατά τέσσερα εξάμηνα τότε οι φοιτητές αυτοί θα απολέσουν την ιδιότητα τους στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας φοιτητής σχολής τετραετούς φοίτησης στο τέλος του επόμενου ακαδημαϊκού έτους έχει συμπληρώσει πάνω από 12 εξάμηνα φοίτησης( μέχρι 17 εξάμηνα) τότε στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 θα απολέσει την φοιτητική ιδιότητα.

 • Τέλος όσοι φοιτητές στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 έχουν συμπληρώσει περίοδο φοίτησης μικρότερη από τις παραπάνω περιπτώσεις τότε έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν στην σχολή για διπλάσιο αριθμό εξαμήνων (2ν) από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση του πτυχίου. Δηλαδή ακόμη και οι φοιτητές που θα εισαχθούν και φέτος (2011-2012) στις σχολές θα έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν μέχρι και τον διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από αυτόν που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου.

Να τονίσουμε ότι όλα αυτά σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται, πρέπει να δούμε το ψηφισμένο νομοσχέδιο (αν και δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν και πολλά). Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν σε περίπτωση που δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό από τον Οργανισμό του Ιδρύματος.

Και μην ξεχνάτε σύμφωνα με το σχέδιο νόμου πλέον οι φοιτητές δικαιούνται να εξετασθούν κατά την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου μόνο σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί το χειμερινό εξάμηνο και στην εξεταστική την εαρινή μόνο σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί το εαρινό εξάμηνο! Και στην εξεταστική του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου σε μαθήματα και των δύο εξαμήνων. (άρθρο 33, παρ 8 )

Καλή Συνέχεια και Καλή Δύναμη!

Φιλικά

Αναστάσιος Τελίδης

Για να διαβάσετε το σχέδιο νόμου πατήστε εδώ!

Advertisements

28 thoughts on “Τι ορίζει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ για τους αιώνιους φοιτητές;

 1. Θά ἤθελα νά ρωτήσω, ἡ «ἀπώλεια τῆς φοιτητικῆς ἰδιότητος» σημαίνει ὅτι ὁ φοιτητής χάνει τά φοιτητικά προνόμια (πάσο, συγγράματα κλπ.), ἤ διαγράφεται ἀπό τήν σχολή, δηλαδη χάνει τήν δυνατότητα νά τελειώσει τήν σχολή καί νά πάρει πτυχίο;
  Ὑπάρχει περίπτωση ἡ σχολή νά διαγράψει τόν φοιτητή;
  Εὐχαριστῶ.

  • Ήδη οι φοιτητές με το σημερινό νομικό πλαίσιο δεν δικαιούνται δεύτερη φορά σύγγραμα σε μάθημα στο οποίο δεν έχουν καταφέρει να εξεταστούν επιτυχώς. Όσον αφορά το πάσο και την σίτιση αυτά παρέχονται μέχρι και το έκτο έτος ήδη (ν+2), από εκείνο το σημείο και μετά δεν δικαιούνται τίποτα από τα δύο.

   Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νέου νομου αφορά την διαγραφή του φοιτητή από τον Τμήμα και συνεπώς την μη δυνατότητα του να ολοκληρώση τον κύκλο σπουδών από την στιγμή που θα έχει περάσει τα νέα χρονικά περιθώρια φοίτησης.

 2. ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ 6ο ΕΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΗ 4ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ,ΤΙ ΙΣΧΙΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ?ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΗ?ΑΠΟ ΤΑ 40ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΤΑ 10!ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ!

 3. Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Δουλεύεις δεν δουλεύεις εμπίπτεις στην κατηγορία όπου έχουν την φοιτιτηκή ιδιότητα μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ανεξαρτήτως εργασίας ή όχι.

 4. Πρωτα απ ολα συγχαρητηρια για την αναλυτικη προσεγγιση στο θεμα των αιωνιων φοιτητων.Δυστυχως ανηκω κ εγω σ αυτους.Μπηκα με κατατακτηριες κ γραφτηκα στο πανεπιστημιο στο δευτερο ετος το 2004.Δουλευω κ δεν εχω τελειωσει.Μου ειχαν πει οτι μεχρι Σεπτεμβριο2012 εχω περιθωριο.Τωρα με το νεο νομο ποτε πρεπει να τελειωσω;Εχω μπερδευτει.Αν μπορειτε να με βοηθησετε θα το εκτιμουσα πολυ.Ευχαριστω πολυ.

  • Σταυρούλα εσύ όπως και να έχει (είτε μετρήσουμε εισαγωγή το 2004-2005 είτε θεωρηθεί ότι μπήκες από το πρώτο έτος 2003-2004) ανήκεις στην πρώτη κατηγορία που χάνεις την ιδιότητα το ακαδημαΪκό έτος 2013-2014. Πάντως είναι απαραίτητο να ενημερωθείς και για τον Νέο Κανονισμό του Ιδρύματος σου για να γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον τρόπο που θα εξετάζεσαι/

 5. mpainw twra sto 7o etos spoudwn…gia mena h deuterh paragrafos isxuei ..swsta? ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΔΙΑΓΡΑΦς ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ 8Α ΔΙΑΓΡΑΦς ΤΟ 2014-2015..ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΔΙΝΟΘΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΚΟΜΑ ΕΝΟς ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ

  • Δεν είναι ότι μας δίνουν ένα ακόμη έτος από τον νόμο Γιαννάκου γιατί με βάση την επιτροπη μορφωτικών υποθέσεων η πρώτη χρονιά για την οποία ίσχυε πλήρως ο νόμος Κουτσίκου ήταν το έτος 2008-2009

 6. ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ 4ο ΕΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΗ 4ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ;

 7. Εγω που τον Σεπτεμβρη μπαινω 9ο εξαμηνο,δηλ με την ληξη του ακαδημαικου ετους 2011-2012 θα ειμαι 10ο εξαμηνο με πιανει ο νομος ν+2 και αν οχι τοτε σε ποια απο τις παραπανω κατηγοριες βρισκομαι?

 8. Εγω αυτη τη χρονια μπαινω στο 4 ετος!!ανηκω στην 2 κατηγορια αρα??για τους νεους φοιτητες για θα ισχυουν τα 2ν χρονια????ευχαριστω πολυ!!:))

  • Ακριβώς έτσι. Εσύ ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία ενώ οι φοιτητές που εισέρχονται φέτος θα ισχύει το 2ν. Συνεπώς η πρόβλεψη για διάρκεια σπουδών ίση με ν+2 θα ισχύει για αυτούς που εισέρχονται το 2012-2013

 9. ειμαι αιώνιος μεταπτυχιακός φοιτητής (χρωσταω μονο μια εργασία για να παρω το μαστερ αλλά τη χρωσταω εδω και 3-4 χρονια που για προσωπικους λόγους δεν μπορούσα να ασχοληθω. τώρα κοντευω να την τελειώσω). ξέρετε τι ισχύει στην περίπτωσή μου; θα με διαγραψουν με την εναρξη της χρονιάς;

 10. ΕΠΕΙΓΟΝ Είμαι φοιτήτρια και πρόσφατα μου ανακοινώθηκε από την γραμματεία ότι καλύτερα να τελειώνω μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Εχω εισαχθεί το 03-04. Το επιχείρημα ήταν οτι τα πραγματα είναι ρευστά και ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει και ότι άλλες διατάξεις του (νεου) νόμου εφαρμόζονται και άλλες όχι. Ήθελα να στείλω μια επείγουσα ειδοποιήση και ταυτόχρονα να ρωτήσω αν κάποιος παλαιότερος φοιτητής είχε αντίστοιχη εμπειρία με την γραμματεία του?????????
  ΜΕ βάση τον ΝΟΜΟ 4009/6.9.11 (τον νέο νόμο πλαίσιο), τον οποίο έχω διαβάσει άπειρες φορές: Μεταβατικές διατάξεις Αρθρο 80 παράγραφος 9 a) Osoi foitoites simblironoun sto telos tou akadimaikou etous 2011-2012 foitisi diarkeias isis i megaliteris tou diplasiou arithmou ton examinon apo osa apaitountai gia tin lipsi ptichiou simfona me to endeiktiko programma spoudon prosafxanomenis kata 2 examina, theoreitai oti echoun apolesei aftodikeaios tin foititiki idiotita apo tin lixi tou akadimaikou etous 2013-2014, ektos an orizetai diaforetika ston Organismo tou idrimatos. Πήρα στο υπουργείο παιδείας ( 210344275) και μου είπαν σαφώς και ρητά ότι έχουμε μέχρι το 2014 (τουλάχιστον εγώ που μπήκα το 03). Ρώτησα αν μια σχολη μπορεί να λάβει απόφαση από μόνη της να διαγράψει φοιτητές μου είπαν όχι. Αρα συμπέρασμα:1) η γραμματεία και πολλές άλλες γραμματείες κινούνται σύμφωνα με τον παλιό νόμο που δ ε ν ισχύει πλέον, 2)πρέπει να γνωρίζουμέ όλοι οι παλίοι φοιτητές τον νόμο. 3) Ερώτημα: Όταν μια γραμματεία ή σχολή αυθαίρετα παίρνει το δικαίωμα να σε «διώξει» ή να υπονοεί ότι υπάρχει κίνδυνος να σε διώξει, που μπορείς να απευθυνθείς για να δικαιωθείς;;;;;;;;;;

  • H γραμματεία σου λέει ανοησίες. Ο νόμος εφαρμόζεται πλήρως (εκτός από θέματα χρηματοδότησης). Απλά οι άνθρωποι (όπως δυστυχώς πάρα πολλοί στην Ελλάδα!) είναι άσχετοι. Δεν μπορεί κανένας να σε διαγράψει.

  • Ειχα και γω την ιδια τυχη και μαλιστα πηγα να δωσω εξετασεις δωδεκα μαθημΤα με την κοθλια στο στομα εγκυος επτα μηνων.τα περασα και μου μειναν ελαχιστα για πτυχιο.μου ειπαν απο τη γραμματεια οτι εχω περιθωριο μεχρι το δωδεκα κ σκεφτομουν να ταφησω γιατι εχω δυο μωρα κ δε προλαβαινω.τωρα μαθαινω οτι εχω ως το δεκατεσσερα

 11. Φιλε εγω ειχα περασει το 2009 (φεβρουαριος-χειμερινο εξαμηνο) στην σχολη μου.τωρα με το Σεπτεμβρη μπαινω στο τελευταιο εξαμηνο σπουδων(στο Η) ειμαι στην τελευταια κατηγορια λογικα?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s