Home

Άρθρο μου στην Εφημερίδα Καρφίτσα / Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η πρώτη σκέψη καθενός όταν εξετάσει το μαθητικό πληθυσμό της πόλης είναι ότι δεν έχουμε ανάγκη από επιπρόσθετα διδακτήρια. Είναι γεγονός ότι η μείωση του μαθητικού δυναμικού, που οφείλεται στην ευρύτερη πληθυσμιακή εξέλιξη της πόλης, δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση ότι αφού οι μαθητές λιγοστεύουν τα σχολεία επαρκούν.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν σήμερα 238 σχολικές μονάδες σε 111 σχολικά συγκροτήματα εκ των οποίων μισθώνει τα 10 καταβάλλοντας περί τις 620.000€ ετησίως για μισθώματα. Τα περισσότερα από αυτά δεν καλύπτουν πλήρως τις σχετικές προδιαγραφές λειτουργίας (ελάχιστο εμβαδόν ανά μαθητή, επαρκές προαύλιο κλπ) ενώ δεν υπάρχουν άλλα κατάλληλα δημόσια κτίρια στις αντίστοιχες περιοχές για μεταστέγαση.

Λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο που έχει θέσει ο Δήμος μας, μέσω της Μελέτης Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, για ενίσχυση της πολιτικής επαναφοράς της χρήσης κατοικίας πρέπει να στραφούμε στην βελτίωση των δημοσίων υποδομών και εξασφάλιση των κοινωφελών εξυπηρετήσεων. Βασική παράμετρος αυτού είναι η ύπαρξη κατάλληλης και σύγχρονης σχολικής στέγης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτά έχει γίνει η απαραίτητη μελέτη-πρόβλεψη για την δημιουργία νέων σχολικών μονάδων μέσω του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου με κύριο μέλημα την την εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών περιοχών που πολεοδομήθηκαν προσφάτως (Τροχιοδρομικά) είτε εμφανίζουν ιδιαίτερη έλλειψη σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις προσχολικής αγωγής (Β’ Κοινότητα). Παράλληλα αξιοποιούμε τα νέα κτίρια που ολοκληρώθηκαν για την στέγαση σχολικών μονάδων που συστεγάζονταν σε λυόμενα είτε σε ακατάλληλους χώρους. Στα πλαίσια αυτά μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει προβλεφθεί η μετακίνηση του 5ου Γυμνασίου από το λυόμενο της Μαρ.Κάλλας στην νέα πτέρυγα του σχολικού συγκροτήματος της Κριεζώτου και η εγκατάσταση του 78ου Νηπιαγωγείου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο δημιουργήθηκε μία νέα σύγχρονη πτέρυγα. Επιπλέον μετά την ολοκλήρωση του παραρτήματος του 1ου Γυμνασίου επί της Βασ.Όλγας έχουμε την αξιοποίηση των χώρων από το 1ο Γυμνάσιο για χρήσεις όπως αίθουσα υπολογιστών, γραφεία καθηγητών και αίθουσες διδασκαλίας.

Παρόλα αυτά ο Δήμος, που απέκτησε την αρμοδιότητα της σχολικής στέγης το 2011 με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης (μέχρι τότε αρμόδια ήταν η Νομαρχία), χρειάζεται ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση μέσω της διάθεσης των απαραίτητων πιστώσεων για την απαλλοτρίωση κάποιων εκ των 67 ακινήτων εντός των διοικητικών ορίων της πόλης που έχουν δεσμευτεί για εκπαιδευτική χρήση. Οι πιθανότητες να καλυφθούν οι αγορές με ιδίους πόρους είναι σχεδόν ανύπαρκτες καθώς η συνεχής μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων δεν το επιτρέπει. Ήδη από τον περασμένο Μάιο έχουμε καταθέσει στους αρμόδιους φορείς (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Υπουργείο Παιδείας) τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί χωρίς κάποια δεσμευτική ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Ίδωμεν.

Τελίδης Αναστάσιος

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για Δράσεις Παιδείας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s