Home

 

Η εισήγηση μου στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον απολογισμό του Δημοτικού Έργου για το 2015 (24/11/2016)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για Δράσεις Παιδείας θα προσπαθήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται να περιγράψω το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου που υλοποιήθηκαν το 2015 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης & Αθλητισμού υπό την εποπτεία της αρμόδιας Αντιδημάρχου κα.Χρυσίδου και του υποφαινόμενου. Στόχος μας ήταν να ανταποκριθούμε πλήρως στις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των ηλικιακών ομάδων της πόλης.

Για τους μαθητές πρωτοβάμθιας εκπαίδευσης υλοποιήσαμε το Φεστιβάλ Παιδείας & Πολιτισμού όπου συμμετείχαν 16 δημοτικά σχολεία της πόλης που παρουσίασαν ένα σύνολο από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα στο Δημαρχείο της πόλης και σε άλλους δημοτικού χώρους. Παράλληλα είχαμε, για πρώτη φορά στην χώρα, την διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνεργασία με την εταιρία RobotixLab όπου περισσότεροι από 60 μαθητές σχολείων της πόλης ανέπτυξαν για τρεις ημέρες ένα σύνολο σχετικών δράσεων. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα θερινής απασχόλησης παιδίων όπου 1030 μαθητές απασχολήθηκαν δημιουργικά σε συνεργασία με 38 εκπαιδευτικούς σε εφτά σχολικές μονάδες, έξι γενικής αγωγής και μία ειδικής.

Για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτρεξε το πρόγραμμα των Δημοτικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Λειτούργησαν τρεις δομές όπου περισσότεροι από 150 εκπαιδευτικοί και 34 εθελοντές γραμματειακής υποστήριξης εξυπηρέτησαν περισσότερους από 307 μαθητές. Συμπληρωματικά λειτούργησε για πρώτη χρονιά το Διαδικτυακό Κοινωνικό Φροντιστήριο όπου 205 μαθητές είχαν πρόσβαση σε 29.000 παραδόσεις μαθημάτων. Στο πλαίσιο των δράσεων αηυτών υλοποιήσαμε για 12η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα ecomobility για την διαμόρφωση και παρουσίαση προτάσεων των μαθητών της δευτεροβάθμιας για την βιώσιμη κινητικότητα στην γειτονιά τους και το σχολείο. Πολλές από αυτές τις προτάσεις υλοποιούνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Hope Spot έτρεξε η καμπάνια »Ξύπνα» με στόχο την αφύπνιση των μαθητών για ζητήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Πέρα όμως από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενισχύσαμε 1600 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την παροχή πρωινού κολατσιού καθημερινά σε συνεργασία μετις Κοινωνικές Υπηρεσίες που εποπτεύει η κα.Καλυψώ Γούλα.

Για τους ενήλικες συμπολίτες μας οργανώσαμε περισσότερα από 23 προγράμματα στα πλαίσια του αντίστοιχου Εθνικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Πέρα όμως από αυτά τα 23 προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των ευρωπαϊκών ενισχύσεων πραγματοποιήσαμε με την βοήθεια εθελοντών προγράμματα όπως η εκμάθηση ρωσικής γλώσσας για τον τουρισμό, με την χορηγία του Ομίλου Μουζενίδη, ή την εκμάθηση γερμανικής γλώσσας. Παράλληλα σε όλη την διάρκεια του έτους είχαμε την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς ώστε να τους ενισχύσουμε με εφόδια σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Συγκεκριμένα θα αναφέρω το πρόγραμμα »Θεσσαλονίκη: Μαθήματα Ιστορίας» και το πρόγραμμα Μαθημάτων Ιστορίας & Κουλτούρας του Ελληνισμού της Ανατολής σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 120 εκπαιδευτικοί.

Τέλος να ανφέρω και την διοργάνωση της 3ης Γιορτής Πολυγλωσσίας περισσότεροι από 120 φορείς, προξενία, σύλλογοι και αλλόγλωσσες κοιν΄τοητες, διοργάνωσαν 240 δράσεις στους χώρους του Δημαρχείου.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη των υπηρεσιών εκπαίδευσης του Δήμου και να τονίσω ότι πέρα από τις 100.000€ για την μισθοδοσία των εκπαιδευτικών θερινής απασχόλησης και 7.000€ για τις λειτουργικές δαπάνες της γιορτής Πολυγλωσσίας οι υπόλοιπες δράσεις υλοποιήθηκαν με μηδενικό κόστος με την συμμετοχή εθελοντών που αποτελεί την πραγματική κινητοποίηση της κοινωνίας και τον ουσιασιτκό σεβασμό του δημοτικού προϋπολογισμού.

Σας ευχαριστώ!


Δείτε το πλήρες κείμενο του απολογισμού πατώντας εδώ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s