Home

Εισήγησή μου στην εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Νέα Γενιά, στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 2017, με θέμα »Σχολείο & Κοινωνικές Πολιτικές»

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Για να ξεπεράσουμε την κοινωνικοοικονομική κρίση που επικρατεί, την οποία περιέγραψαν γλαφυρά οι προηγούμενοι εισηγητές, είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε εκείνα τα δίκτυα φροντίδας και προστασίας που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στα παιδιά και την οικογένεια που αποτελεί τον βασικό πυρήνα της κοινωνίας μας.

Η περίπτωση του σχολείου, όχι με την έννοια της εκπαιδευτικής μονάδας, αλλά αντιμετωπίζοντας την σχολική κοινότητα ως κοινωνικό θεσμό ο οποίος περιλαμβάνει τους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Θεσμός που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πεδίο ανάπτυξης δικτύων άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Άλλωστε η επίδραση του σχολείου δεν αφορά μόνο στο γνωστικό επίπεδο του μαθητή και της μαθήτριας αλλά και την αντίληψη που διαμορφώνουν για το κοινωνικό σύνολο και την συμπεριφορά τους μέσα σε αυτό. Συνεπώς πέρα από την αξιολόγηση της επιρροής του οικογενειακού και ευρύτερου περιβάλλοντος των μαθητών στην σχολική κοινότητα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στην ενίσχυση της αντίστροφης σχέσης, της επιρροής που μπορεί να ασκεί η λειτουργία της σχολικής κοινότητας στην οικογένεια.

Πρέπει να δούμε τα δυνατά πεδία  άσκησης κοινωνικής πολιτικής και δραστηριότητας μέσα στο σχολείο ώστε σε πρώτο βαθμό οι μαθητές και οι οικογένειες τους να αποκομίσουν ορισμένη οικονομική ωφέλεια και σε δεύτερο επίπεδο, μέσω της εμπλοκής τους σε καινοτόμες δράσεις, να ξεκινήσουν να εμπιστεύονται τις δομές και τις λειτουργίες του κράτους ενισχύοντας την συμμετοχή τους στην καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας που αποτελεί τον εγγύτερο θεσμό της κοινωνίας σε επίπεδο γειτονιάς. Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να αφορούν την ενίσχυση των μαθητών τόσο σε διδακτικό επίπεδο όσο και σε υλικό. Η οργάνωση σταθερών και ολοκληρωμένων προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας θα βοηθήσει τους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες  που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Βεβαίως δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό σε αυτό τον τομέα, αντίστοιχα προγράμματα υπήρξαν στο παρελθόν αλλά λειτούργησαν αποσπασματικά και απαξιώθηκαν στα μάτια των μαθητών με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται. Σπουδαίο ρόλο στις δράσεις αυτές μπορεί να παίξουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς που εξαιτίας της εγγύτητας εντοπίζουν πιο γρήγορα τις ανάγκες και παρεμβαίνουν άμεσα. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε τις εκπαιδευτικές ανισότητες που εντείνονται όλο και περισσότερο.  Το άλλο επίπεδο παρέμβασης αφορά την υλική ενίσχυση. Πέρα από την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού και άλλο εκπαιδευτικού υλικού σε μαθητές, η παροχή δεκατιανού στους μαθητές μπορεί να ακούγεται ξεπερασμένη ή μη αναγκαία αλλά οι συνθήκες επιβάλλουν να στραφούμε σε τέτοιες δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για Δράσεις Παιδείας είχα την αρμοδιότητα αντίστοιχου προγράμματος, μέσα σε ένα διδακτικό έτος είχαμε αύξηση των αιτημάτων κατά 101 μαθητές. Συγκεκριμένα σε 83 σχολικές μονάδας από τις 229 το προηγούμενο έτος παρείχαμε 1763 μερίδες και φέτος 1864. Όπως καταλαβαίνετε ο Δήμος μας αποτελεί ένα κεντρικό αστικό Δήμο και τα δεδομένα σε άλλες περιοχές είναι πολύ δυσμενέστερα. Τέλος η ενίσχυση των δημιουργικών δράσεων των μαθητών μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου θα δημιουργήσει μια άλλη σχέση μεταξύ μαθητή και σχολείου.

Η επόμενη μεγάλη ομάδα που μπορεί να επωφεληθεί από τις παρεμβάσεις είναι οι γονείς. Μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου θα πρέπει να αναπτύξουμε προγράμματα δια βίου μάθησης για τους γονείς της σχολικής μονάδας. Προγράμματα που δεν θα έχουν πρωτεύονται στόχο την ενίσχυση του γνωστικού αντικειμένου σε διάφορες θεματικές του γονέα αλλά ην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των γονιών που ζουν σε μια περιοχή. Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθεί μια άλλη αντίληψη για τις σχέσεις του με το σχολείο η οποία θα στηρίζετε σε ενεργητική βάση ενώ οι δεσμοί που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται μεταξύ τους θα αποτελέσουν την ισχυρή βάση για την διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας και ισχυρής κοινωνίας για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι.

Σας ευχαριστώ.

Τελίδης Αναστάσιος

Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Μέλος ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s